بسیاری از افراد یک بار هم که شده تحت عملهای جراحی گوناگون قرار گرفتهاند. عمل های جراحی سادهی سرپایی و یا عملهای سختتری چون عمل قلب باز همچنین در مورد خانمها عمل سزارین، همهی عملهای جراحی دوران نقاهتی را همراه با جای زخم ناشی از عمل دارند که مراقبت از این زخمها و رسیدگی به فرد در این دوران به اندازهی خود عمل انجام شده اهمیت دارد. در این مقاله سعی داریم شما را با رسیدگیها و مراقبتهای لازم جهت درمان و جلوگیری از ایجاد عفونت زخم در این افراد بیشتر آشنا کنیم.
زخمهای جراحی
این زخمها بعد از عمل توسط جراح بر روی پوست ایجاد میشوند، اغلب این زخمها را جراح به وسیلهی بخیه میبندد اما دستهای باید برای بهبود باز بمانند که در هر صورت این زخمها نیاز به رسیدگی دارند.
مراقبت از زخم جراحی

زخمها و عفونتهای بعد از عمل جراحی
به طور معمول افراد بعد از عملهای جراحی در حالی که در روند بهبود هستند از بیمارستان مرخص میشوند در نتیجه معمولا نگرانی در این جهت وجود ندارد اما یک سری نکات مراقبتی جهت تسریع روند بهبود و جلوگیری از عفونت وجود دارد.
- تمیز کردن اطراف زخم به وسیلهی مواد ضدعفونی کننده و یا سرمهای شستوشو و بتادین
- تعویض مرتب پانسمان در صورت آلودگی و مرطوب شدن
- تغذیهی مناسب جهت جوش خوردن سریع زخمها، خوراکیهایی همچون، آناناس، خوردن مایعات فراوان، مصرف ویتامین آ که در خوراکیهایی مثل، فلفل دلمهای رنگی و هویج وجود دارد. عدم مصرف خوراکیهای چرب و شور و شیرین.
علت عفونت زخمهای جراحی
- معمولا تا ۳۰ روز پس از عمل جراحی احتمال عفونت وجود دارد در نتیجه مراقبت در این زمان از اهمیت زیادی برخوردار است، عفونت زخم جراحی میتواند به دلایل متعددی باشد.
- میکروبهایی که به طور طبیعی روی پوست وجود دارند و یا دیگر میکروبهای ناحیهی زخم شده و در اندام جراحی شده همچنین میکروبهای موجود در هوا وارد زخم شوند و باعث ایجاد عفونت شوند.
- مشکلات سیستم ایمنی بدن و بیماریهای خود ایمنی همچون دیابت که در روند بهبود زخمها اختلال ایجاد میکنند.
- اضافه وزن و چاقی و کشیدن سیگار
علائم عفونت بعد از جراحی
عفونت سیستمیک که در بدن قادر به حرکت است علائم شایعی چون تب، احساس سوزش هنگام ادرار، خستگی است.
علائم عفونت در محل برش
تورم، التهاب، قرمزی، گرما و درد در محل تحت عمل قرار گرفته میتوانند از نشانههای زخم در محل برش جراحی باشند، ترشح چرک با بوی بد نیز از این دست نشانهها هستند.
درمان عفونت زخم جراحی
- آنتیبیوتیکها میتوانند آغازی برای درمان زخمهای جراحی باشند، درمان آنتیبیوتیکها را میتوان با نوع تزریقی آنها شروع کرده و سپس با قرص آن به اتمام رسانید. گاهی نوعی از عفونتها ماننده MRSA به آنتیبیوتیکهای رایج مقاوم بوده و لازم است حتما از آنتیبیوتیکهای خاصی استفاده کرد.
- گاهی برای درمان عفونت نیاز به عمل جراحی است برای این منظور زخم را باز کرده و عفونت و یا بافت مرده و عفونی شدهی محل زخم را از محل زخم تخلیه میکنند.
- تمیز نگه داشتن محل زخم تعویض به موقع پانسمان و خشک نگه داشتن محل زخم نیز از دیگر عوامل درمان این عفونتها است.
ارتباط عفونت با اندازهی جراحت ناشی از جراحی
هرچه اندازهی زخم بزرگتر باشد مراقبت از آن سختتر بوده و همچنین احتمال آلوده شدن به وسیلهی میکروبها بیشترخواهد بود، چنانچه مشاهده میشود زخمهای ایجاد شده به وسیلهی سوزن و جراحتهای کوچک هیچ نگرانی از جهت ایجاد عفونت ندارند.

زخمها و عفونتهای بعد از عمل جراحی
انواع زخمهای جراحی
بسته به محل زخم جراحی، آلودگی و احتمال ابتلا به عفونت، این زخمها در چهار دسته طبقه بندی میشوند.
زخمهای تمیز که مربوط به عمل چشم، پوست و یا سیستم های عروقی هستند، این زخمها نشانهای از التهاب و عفونت ندارند.
زخمهای آلوده که مربوط به قرار گرفتن زخم در مجاورت مدفوع است.
زخمهای تمیزی که خطر ابتلا به عفونت دارند آن هم به دلیل موقعیت مکانی آنها ماننده، زخمهای ایجاد شده در دستگاه تنفس و گوارش.
زخمهای در تماس با جسم خارجی که احتمال ابتلا به عفونت آنها زیاد بوده به طوری که میتوان آنها را جزء زخمهای آلوده به حساب آورد همچون زخمهای جراحی.
در نتیجهی اطلاع از نحوهی مراقبت و رسیدگی به زخمهای عمل جراحی میتوان از بروز عفونت جلوگیری کرده و همچنین با آگاهی از چگونگی مراقبت از عفونت نیز از وخیم شدن اوضاع آن جلوگیری کرده و روند درمان آن را تسریع کرد.
بدون دیدگاه