لارو درمانی و تاثیرات آن بر بهبود زخم

همان‌طور که می‌دانید امروزه علم پزشکی پیشرفت‌های بسیار زیادی داشته و انواع داروهای شیمیایی برای انواع بیماری دردسترس است، اما لارو درمانی یکی از روش‌های سنتی درمانی محسوب می‌شود که از زمان گذشته تا به امروز مورداستفاده قرار گرفته و نتایج مثبتی را به همراه داشته است. لارو درمانی برای درمان زخم‌های مزمن بسیار کارآمد است، به‌طوری‌که در قرن 16 میلادی با استفاده از لارو مگس‌ها زخم مجروحان جنگی را درمان می‌کردند. حال تصمیم داریم در ادامه مقاله در رابطه با این درمان و تاثیرات آن بر بهبود زخم صحبت کنیم تا با این روش و مزایا و معایبی که دارد آشنا شوید.

  1. زخم بستر زخم هایی هستند که در مناطقی از پوست که تحت فشار دراز کشیدن در رختخواب، نشستن روی صندلی چرخدار و/یا گچ گرفتن برای مدت طولانی قرار دارند، ایجاد می شوند.
  2. زخم بستر زمانی رخ می دهد که فرد در بستر، بیهوش، ناتوان از احساس درد یا بی حرکت باشد.
  3. با بررسی هر روز پوست از نظر نقاط قرمز (اولین نشانه شکستگی پوست) با توجه ویژه به نواحی استخوانی می توان از زخم بستر جلوگیری کرد.

     

لارو درمانی چیست؟


لارو درمانی که به آن ماگوت تراپی نیز گفته می‌شود، برای درمان زخم‌های مزمن به‌خصوص زخم پای دیابتی و زخم بستر مناسب است. در این روش فرد متخصص از لارو نوعی مگس که لوسیلیا سریکاتا (Lucilia Sericata) نام دارد استفاده می‌کند. درواقع این لارو به‌صورت استریل در آزمایشگاه کشت می‌شود و در زمان لازم مورداستفاده قرار می‌گیرد؛ اما منظور از لارو چیست؟

در پاسخ به سوال لارو چیست باید گفت به نوزاد کرمی شکل که حشرات دارند لارو می‌گویند. حال این لاروها می‌توانند ترشحاتی داشته باشند که این ترشحات برای بهبود سوخت و روند ترمیم زخم‌ها مناسب است، زیرا بافت‌های مرده و عفونی زخم‌ها را حذف می‌کنند. با توجه به این عملکرد لاروها می‌توان گفت که لارو درمانی یا ماگوت تراپی در کشورهایی چون آمریکا، انگلستان، کانادا و اتحادیه اروپا برای درمان زخم‌های مزمن مانند زخم‌های دیابتی و زخم‌های بستر به‌کار گرفته می‌شود.

مکانیسم لارو درمانی به چه شکل است؟

تابه‌اینجا متوجه شدیم که لارو حشرات می‌توانند در بهبود زخم‌ها تاثیرگذار باشند، اما مکانیسم عملکرد آن‌ها به چه شکل است؟ در راستای پاسخ به این سوال باید گفت که لاروها در دهان خود قلاب‌هایی دارند که به واسطه‌ی این قلاب‌ها نکروزها و قسمت‌های مرده زخم را خراش می‌دهند.

لاروها سپس روی خراشی که ایجاد کرده‌اند نوعی آنزیم که Proteolitic نام دارد را ترشح می‌کنند. این آنزیم بافت‌های مرده را به‌صورت نیمه مایع تبدیل می‌کند و لارو این بافت‌ها را می‌مکد تا ازبین بروند. باید متذکر شد که ترشحات لاروها آنتی‌بیوتیکی به‌نام Allantoin نیز دارد.

مورد دیگری که در رابطه با مکانیسم لاروها باید به آن اشاره کرد، این است که لاروها ترشحات مختلفی دارند که نوعی از آن‌ها دارای آمونیاک است و این آمونیاک باعث می‌شود که PH زخم بین 5.8 تا 8 تنظیم شود. این PH می‌تواند روی باکتری‌ها تاثیر مثبت داشته باشد و روند بهبود زخم را سرعت بخشد.

همچنین بزاقی که مدام روی زخم ترشح می‌شود زخم را شستشو می‌دهد، علاوه‌بر این فعالیتی که لاروها بر روی زخم دارند نیز حالت ماساژ پیدا می‌کند و باعث می‌شود که خون‌رسانی به زخم بهتر صورت گیرد که نتیجه‌ی تمام این موارد بهبود زودتر زخم خواهد بود. با توجه به مکانیسمی که به آن اشاره شد می‌توان گفت که لارو درمانی به درمان زخم‌های دیابتی، زخم‌های بستر، مقابله با آبسه، زخم‌های پوستی، زخم‌های سرطانی و زخم‌های حاصل از سوختگی نیز کمک می‌کند و امروزه مانند گذشته این روش برای درمان این مشکلات مورداستفاده قرار می‌گیرد.

آیا لارو درمانی با درد همراه است؟

سوالی که شاید برای بسیاری از افراد پیش آید این است که آیا لارو درمانی درد دارد؟ در جواب به این سوال باید گفت لاروها 24 الی 30 ساعت پس از آغاز درمان بزرگ می‌شوند و بیمار حرکت آن‌ها را روی زخم حس خواهد کرد. البته بیمار درد را به‌صورت خارش در محل زخم حس می‌کند و معمولا زمانی‌که پزشک لاروها را از روی زخم برمی‌دارد، این درد و خارش نیز برطرف می‌شوند.

از لارو درمانی برای چه زخم‌هایی می‌توان استفاده کرد؟

این روش معمولا برای درمان بسیاری از زخم‌ها مناسب است و معمولا برای درمان زخم‌های مزمن مورداستفاده قرار می‌گیرد. این زخم‌ها که با لارو درمانی بهبود پیدا می‌کنند عبارتند از:

  • زخم پای دیابتی
  • زخم‌های فشاری
  • زخم‌های ناشی از آسیب یا جراحی
  • زخم‌های وریدی 
  • زخم‌های بافت نرم
  • زخم‌های پوستی مرده

تابه‌حال برای درمان این نوع زخم‌ها از روش ماگوت تراپی استفاده شده و نتایج نشان می‌دهد که این روش رضایت‌بخش بوده است؛ از همین رو می‌توان این روش را کاربردی و موثر درنظر گرفت.

مزایای روش لارو درمانی چیست؟

  • در این روش نیازی به جراحی و برداشتن بافت آسیب‌دیده نیست.
  • مدت‌زمان درمان کوتاه‌ است و معمولا طی 6 هفته زخم کامل خوب می‌شود.
  • احتمال عفونی شدن زخم کاهش پیدا می‌کند.
  • خون‌رسانی به ناحیه زخم بیشتر می‌شود و روند ترمیم سریع‌تر انجام خواهد شد.
  • نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست.
  • هزینه لارو درمانی نسبت به سایر روش‌های درمان زخم کم‌تر و مناسب‌تر است.

آیا لارو درمانی عوارض جانبی نیز دارد؟

تابه‌حال گزارشی در رابطه با عوارض این روش گزارش نشده است و معمولا ماگوت تراپی به‌عنوان یک روش کم‌خطر شناخته می‌شود. با این حال عوارض نادری نیز دارد که لازم است با آن‌ها آشنا شوید. برای مثال یکی از عوارضی که می‌توان برای این درمان درنظر گرفت، اضطراب است. از همین رو بیمار باید قبل از انجام این درمان از لحاظ روانی آماده شود و بداند که روند درمان به چه شکل است. از دیگر عوارض جانبی نیز می‌توان درد و خون‌ریزی را نام برد.

جمع‌بندی

همان‌طورکه مطالعه کردید، لارو درمانی یک روش موثر در بهبود انواع زخم‌ است، اما موضوعی که باید به آن دقت داشته باشید، انتخاب یک مرکز درمانی است. از همین رو ما به شما مرکز درمان زخم پاشنه سریتا را معرفی می‏کنیم. در این مرکز درمانی خدمات مختلفی برای بهبود انواع زخم ارائه می‌شود و شما می‌توانید برای بهبود زخم‌های خود این مجموعه را با خیال راحت انتخاب کنید.

بانداژ گذاشتن. بانداژ با مرطوب نگه داشتن زخم باعث تسریع بهبودی می شود. همچنین سدی در برابر عفونت ایجاد می کند و پوست اطراف آن را خشک نگه می دارد. انتخاب باند شامل فیلم، گاز، ژل، فوم و پوشش های درمان شده است. ممکن است به ترکیبی از پانسمان نیاز داشته باشید.

 

پانزده سال سابقه درخشان در زمینه درمان انواع زخم همه روزه از ساعت ۸صبح تا ۱۷عصر با مدیریت: مریم فهیمی

ارتباط با ما

آدرس: میدان هروی خ وفامنش خیابان آزادی جنب کافه باتو , درمانگاه تخصصی هروی طبقه دوم واحد۴

تمام هدف تیم پزشکی‌ کلینیک پاشنه بهبودی شماست، برای بهبودی شما از تمامی‌ امکانات و تخصصمان استفاده خواهیم کرد. مشاوره تلفنی کاملا رایگان است، منتظر تماس شما هستیم.

این شعار ماست: درمان را باور کنیم | بهترین کلینیک زخم