ClickCease

درمان زخم دیابتی در منزل

زمانی که پای دیابتی در میان باشد، یک خراش زخمی کوچک می تواند به یک شکاف زخمی بزرگ تبدیل شود. در این مقاله ما به شما کمک می کنیم تا درمان زخم دیابتی در منزل را بیاموزید و از بروز مشکلات بدتر جلوگیری کنید.

نگاهی بر دیابت

زمانی که بدنی فردی از انسولین ترشح شده توسط غدد خود نتواند استفاده کند یا به اندازه کافی نتواند انسولین تولید کند به خاطر بالا رفتن قند به دیابت مبتلا می شود. به طور کلی دیابت دو نوع دارد.

دیابت نوع 1

در نوع یک، دیابت وابسته به انسولین است. میزان شیوع آن کم و دلایلی نظیر ژنتیک و محیط می توانند باعث بروز این بیماری شوند. هیچ محدودیت سنی در این بیماری نیست و حتی کودکان هم می توانند به آن مبتلا شوند. اگر چه درصد فراوانی نوع یک بیشتر در سنین کودکی و جوانی مشاهده می شود.

دیابت نوع 2

این نوع بیماری وابسته به انسولین نیست و شایع ترین نوع دیابت در جهان شناخته شده است. دلیل چنین بیماری مقاومت سلول های بدن در برابر انسولین شناخته شده. این نوع دیابت در بزرگسالان بیشتر مشاهده می شود که به خاطر اضافه وزن و کمبود تحرک فیزیکی آنها است. اما در جوانان و نوجوانان تغذیه نامناسب دلیل این بیماری است.

سعی کنید از بریدگی و خراش پوستی دوری کنید

بهترین راه محافظت از خودتان درواقع دوری کردن از کار های خطرناک و زخمی شدن است. رعایت یک سری نکات پیش پا افتاده مانند پابرهنه راه نرفتن، پوشیدن کفش های مناسب، استفاده صحیح از ابزار آلات برنده و غیره از بروز مشکلات جلوگیری می کند.

همچنین کسانی که با بیماری دیابت دست و پنجه نرم می کنند؛ حتماً باید داخل کفش های خود را از نظر وجود داشتن یا نداشتن 1 تکه سنگ هم بررسی کنند. افرادی که دچار نوروپتی (Neuropathy) هستند احتمالاً از وجود این سنگ ها خبر نخواهند داشت، بنابراین قبل از به پا کردن کفش آن را چک کنید.

حتی سعی نکنید که یک پینه یا زگیل را خودتان از بین ببرید. حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید و حتماً او را از بیماری دیابت خود مطلع کنید تا راحت تر و بهتر بتواند به شما کمک کند. در چنین شرایطی اگر پینه یا زگیل شما را اذیت می کند بردن یا خراش دادن آن عواقب خطرناک تری به دنبال خواهد داشت.

همان طور که اشاره کردیم، فقط یک خراش کوچک نیاز است و به زخمی بسیار بزرگ تبدیل خواهد شد. برای از بین بردن میخچه، زگیل یا پینه حتماً توسط دکتر ویزیت شوید تا با کمک راه های درمانی مخصوص آن ها را از بین ببرند.

بهترین و مطمئن ترین راه برای از بین بردن یا جلوگیری از رشد پینه، استفاده از سنگ پا است. موقعی که به استحمام مشغولید و پوست شما کامل خیس شده باشد بهترین زمان برای مالیدن سنگ پا است. در آخر پس از انجام این کار روی نقطه مورد حتماً لوسیون استفاده کنید.

درمان زخم دیابتی در منزل

اگر یک زمانی بریدگی برای شما رخ داد، قبل از این که زخم عفونی شود فوراً آن را درمان کنید. هر روز ناحیه آسیب دیده را با آب و صابون تمیز کنید تا میکروب یا ویروس ها به آن قسمت سرایت نکنند. بعد از شستن محل را به خوبی خشک کنید و از یک پماد آنتی بیوتیک استفاده کنید تا از شیوع عفونت جلوگیری کنید.

سعی کنید روی زخم خوب فشاری ثابت ایجاد کنید؛ این کار باعث می شود روند بهبودی زخم شما سرعت بیشتری پیدا کند. اگر زخم شما در ناحیه کف پایتان است، سعی کنید تا جایی که ممکن است روی زخم خود قدم برندارید.

برخی پزشکان یا متخصصان می توانند به شما کمک کنند تا یک پد برای تسهیل قدم زدن شما بسازند تا روی زخم خود پا نگذارید.

کتی کولبرن، مربی ارشد و مدیر کلینیک تولسا واقع در مرکز هارولد هم گفته است، تمامی کسانی که به بیماری دیابت مبتلا هستند حتماً باید قبل از 48 ساعت خود را مراکز بهداشتی برسانند تا به وسیله دکتر بررسی شوند.

متأسفانه همه افرادی که این بیماری را دارند، در زمان وقوع زخم چنین کاری نمی کنند! در غیر این صورت اگر سریعاً به پزشک مراجعه کنند، زخم آن ها هیچ وقت پیشرفت نخواهد کرد و مشکلات بزرگ تر به وجود نمی آید.

به گفته وبر، تمامی جراحی های پوستی که برای بیماران انجام می شود، نتیجه بهبودی خود را تا 2 هفته بعد از جراحی نشان می دهند. اما برای کسانی که با بیماری دیابت دست و پنجه نرم می کنند، بهبود زخم ها تا 3 هم به طول می انجامد.

در طول زمان زخمی شدن باید چه کرد؟

اگر شما دارای جراحتی هستید، بسیار مهم است که به نکات زیر دقت کنید.

  • رژیم غذایی سالمی داشته باشید

تغذیه مناسب و خوب برای مراقبت از زخم ها بسیار مهم است؛ زیرا به تنظیم قند خون شما کمک می کند و به شما اطمینان می دهد که ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن برای تسریع بهبودی دریافت می کنید.

دریافت پروتئین کافی برای بدن بسیار حیاتی است. زیرا پروتئین به ترمیم پوست و سایر بافت های آسیب دیده کمک زیادی می کند. هر چه غذای مصرفی شما مقوی تر و دارای ویتامین های مورد نیاز بیشتر بدن باشد، قطعاً سرعت بهبودی بیشتری تجربه خواهید کرد.

برنامه ورزشی منظمی داشته باشید

ورزش کردن می تواند گردش خون شما را تسهیل بخشد. جریان خون بیشتر، به معنی مواد معدنی بیشتر در مسیر های خونی شما است؛ بنابراین اگر دچار خراش یا بریدگی باشید این فشار خون بهینه شده کمک بسیار زیادی به روند درمان شما خواهد کرد.

اما در نظر داشته باشید که اگر زخم شما در ناحیه ای است که با ورزش کردن دوباره باز (تازه) می شود، سعی کنید از انجام ورزش خود برای مدتی کوتاه دست بکشید.

نکته بسیار مهم

به خاطر داشته باشید که زخم های کوچک می توانند به زخم های بسیار وسیعی تبدیل شوند، اگر شما با قدت از آن ها مراقبت نکنید. زخم هایی که به حالت چرک رها می شوند می توانند در جدی ترین موارد منجر به قطع عضو هم شوند.

مراقبت خوب از خود در درمان زخم دیابتی در منزل، گامی مهم در جهت پیشگیری از زخم است، اما اگر آسیب دیدید، تمام مراحل لازم را برای کمک به روند بهبودی با دقت اجرا کنید.

زخم پا در افراد دیابتی

کسانی که به خاطر شرایط محیطی همیشه دچار زخم پا می شوند به این درد عادت کرده و دیگر درد را احساس نمی کنند. نمی توان درد کشیدن را از علائم رایج حساب کرد؛ زیرا در برخی مواقع اولین چیزی که شما متوجه آن می شوید مقداری رطوبت است.

قرمزشدگی و تورم زخم ها چیز عادی است، اما اگر این علائم بیشتر شوند و زخم حالت اولیه خود را از دست بدهد، بوی بد هم به این موارد اضافه می شود که نشانه عفونی شدن است. در چنین شرایطی حتماً فرد باید به یک متخصص بیماری های پا مراجعه کند تا از پیشرفت شکاف یا عفونت جلوگیری کند.

درمان زخم دیابتی در منزل، فقط در صورتی ممکن است که زخم بسیار بزرگ و عفونی نباشد. در غیر این صورت درمان در حیطه توانایی هیچ فردی بدون تخصص نخواهد بود.

برخی از مراحل تشخیص و درمان زخم پا

هدف درمان زخم های پا فقط بهبودی هر چه سریع تر است. چندین عامل کلیدی در درمان مناسب زخم پای دیابتی وجود دارد.

  • پیشگیری از عفونت
  • کاستن فشار از ناحیه زخم، این مرحله به نام Off-Loading هم یاد می شود.
  • برداشتن پوست و بافت مرده
  • استفاده از دارو یا پانسمان بر روی زخم
  • مدیریت قند خون و سایر مشکلات سلامتی

این روش ها به صورت معمول برای درمان زخم ها استفاده می شوند.

کلام آخر

سعی کنید برای درمان زخم دیابتی در منزل مطالعاتی حتی سطحی داشته باشید که بتوانید حداقل تا مراجعه به پزشک متخصص از عفونی شدن و گسترش زخم جلوگیری کنید. تغذیه خود را کاملاً کنترل کنید و از مواد معدنی و ویتامین های بیشتر برای تسهیل روند درمانی بیشتر استفاده کنید.

پانزده سال سابقه درخشان در زمینه درمان انواع زخم

مشاوره رایگان : 09123076419

همه روزه از ساعت ۸صبح تا ۱۷عصر با مدیریت: مریم فهیمی