سوختگی در اثر آتش سوزی، مایعات داغ، مواد شیمیایی، تماس با جسم داغ و برق اتفاق می افتد. مراقبت از زخم سوختگی باید بر اساس عمق سوختگی و اندازه آن انجام شود. سوختگی های خیلی عمیق نیاز به درمان های پزشکی دارند. زیرا به سرعت عفونی خواهند شد و باید جهت جلوگیری از این امر اقدامات بهداشتی با تخصص بالایی ارائه شوند.
اما برخی از سوختگی ها بسیار جزئی هستند و با درمان های خانگی به راحتی بهبود پیدا خواهند کرد. این مراقبت ها شامل: تعویض پانسمان، استفاده از محلول ضدعفونی، مصرف داروهای آنتی بیوتیک، پمادهای ضدعفونی کننده و سایر موارد می شوند.
ترمیم زخم های سوختگی به زمان طولانی تری نیاز دارد. از این رو مراقبت ها باید تا از بین رفتن کلیه علائم عفونی جدی گرفته شوند. در صورتی که قصد دارید از زخم سوختگی در خانه مراقبت کنید؛ مطالعه این مقاله را از دست ندهید. زیرا در ادامه شما را با نحوه مراقبت از این زخم ها در خانه آشنا می کنیم.
مراقبت از زخم های سوختگی از جمله عواملی است که به جلوگیری از شیوع عفونت در کل بدن کمک می کند. از آنجایی که این زخم ها دارای انواع متفاوتی هستند و بر اساس عمق و اندازه سوختگی تقسیم بندی می شوند؛ درمان آنها با یکدیگر متفاوت است. در بیشتر مواقع زخم های درجه یک با مراقبت های خانگی بهبود پیدا خواهند کرد. با این حال اگر سوختگی در خانه اتفاق بیفتد؛ انجام مراقبت های زیر تا حدود زیادی از درد این زخم ها کم خواهد کرد.
سوختگی ها در سه نوع متفاوت تقسیم بندی می شوند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
این سوختگی ها همانطور که از اسم آن مشخص است؛ درصد بسیار کمی از پوست را به خود درگیر می کنند. به عبارت دیگر عمق و سطح سوختگی های درجه یک بسیار کم است و آنها بیشتر سطح پوست یا لایه اپیدرم را تحت تاثیر قرار می دهند. این سوختگی ها خود را با علائم قرمزی و تورم بسیار کم مانند: آفتاب سوختگی ها نشان می دهند. حتی احتمال پوسته پوسته شدن پوست در این نوع از سوختگی ها وجود دارد.
سوختگی با مایعات، بخار آب یا برخورد پوست با جسم داغ اگر تنها لایه بالایی پوست را درگیر کند؛ جز این دسته از زخم های سوختگی به شمار می روند. این سوختگی ها در خانه و با انجام مراقبت از زخم سوختگی درمان می شوند.
در سوختگی های درجه دو یا ضخیم، لایه دوم پوست یا درم آسیب خواهد دید. از این رو درد، تاول، قرمزی و التهاب علائم بارز این سوختگی ها هستند. انجام مراقبت هایی ویژه از این زخم ها بستگی به عمق و سطح سوختگی دارد. برخی از این سوختگی ها در خانه و برخی دیگر در بیمارستان درمان خواهند شد. جهت درمان سوختگی های درجه دو مراقبت از زخم سوختگی باید 1 الی 3 هفته ادامه پیدا کند.
این سوختگی ها دو لایه درم و اپیدرم را از بین می برند و ممکن است به لایه سوم پوست یا هیپودرم نیز آسیب وارد کنند. از این رو درمان این زخم ها با مراقبت های خانگی امکان پذیر نیست و باید اقدامات لازم در بیمارستان و تحت نظر پزشک انجام شوند.
برخی از داروهای خانگی از زمان های گذشته تاکنون جهت التیام زخم های سوختگی به کار می روند. خواص ضد میکروبی و ترمیم کنندگی این مواد از نظر پزشکی به اثبات رسیده است و امروزه انواع محصولات مراقبت از پوست دارای ترکیباتی از این مواد هستند. جهت آشنایی بیشتر با داروهای مراقبت از زخم سوختگی در خانه برخی از مهمترین آنها را بررسی می کنیم.
مراقبت از زخم سوختگی در خانه بسیار راحت و بدون دردسر است. البته زخم های درجه یک بیشتر در خانه درمان می شوند و نیازی به مراجعه فرد به بیمارستان نیست. استفاده از پانسمان های تمیز، شستشوی روزانه زخم با آب و صابون یا محلول سرم، قرار دادن پماد یا کرم آنتی بیوتیک مخصوص سوختگی روی زخم، استفاده از قرص های آنتی بیوتیک و مسکن از جمله اقداماتی هستند که جز مراقبت از زخم های سوختگی در خانه به شمار می روند.
در برخی از مواقع داروهای خانگی مانند: عسل، آلوئه ورا، روغن درخت چای و سرکه از شیوع عفونت و التهاب زخم های سوختگی جلوگیری می کنند. همچنین عدم ترکاندن تاول ها، اجتناب از قرارگیری در معرض نور خورشید و برخی از اقدامات دیگر روند درمان زخم های سوختگی را سریع تر خواهند کرد.